EN
SZABÓ BALÁZS BANDÁJA Koncert

Közreműködők


Szabó Balázs

SZABÓ BALÁZS BANDÁJA Koncert

Várudvari Nyári Színház

Koncert

Időpontok

Szabó Balázs igazi modern polihisztor: dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó. A Suhancos zenekarból való távozása után 2009-től már saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik.

Tagok:
Szabó Balázs - gitár, hegedű, ének, kaval
Harangozó Sebestyén - gitár, ének
Ölveti Mátyás - cselló, ének
Acsády Soma - basszusgitár
Ferencz László – dob

 

Szabó Balázs a Püspökladány közelében található Tetétlenben nőtt fel. Gyermekkora óta zenél, szülei otthonában mindennapos volt a muzsika, az ének és a tánc. Zenei tanulmányait a tetétleni zeneiskolában kezdte, ahol zongorázni tanult. Gitározni kezdett, majd hegedülni. Ütőhangszereken, kobozon, kavalon és furulyán is megtanult játszani, koncertjeire jellemző, hogy sűrűn váltogatja hangszereit: hol gitáron, hol hegedűn, hol kavalon játszik az éneklés mellett. Korán kötődni kezdett a népzenéhez is, első népzenei élményeit falusi lakodalmakban szerezte. A középiskolát a Debreceni Református Kollégiumban végezte.

Előbb leszerződtették a debreceni Vojtina Bábszínházhoz, amelynek három évig volt a tagja, majd Kecskeméten volt társulati tag a Ciróka Bábszínházban. Pécsett a Bóbita Bábszínházban is dolgozott. Első lemezét, amely Faludy György erotikus verseire épült, egy színész kollégájával készítette el, s a Testek vonzásában címet kapta.

2005-ben elhagyta Debrecent, ekkor szerződött el a kecskeméti Ciróka Bábszínházhoz, ahol hét évadban volt állandó tagja a társulatnak. De itt már nem csak színészként vett részt a színház működésében: az évek alatt több darabot is rendezett a Cirókának, illetve zeneszerzőként is közreműködött. Még 2005-ben, Kecskeméten megismerkedett Kőházy „FankaDeli” Ferenccel, akivel röviddel ezután megalapították a Suhancos nevű magyar underground zenekart. Két albumot készítettek: a 2007-es Üzenetrögzítő és a 2009-es Jól tévedni ember dolog címűt, de Szabó Balázs időközben ül.dög.élek címmel elkészített egy szólólemezt is. 2009-ben a Suhancos feloszlott, és Balázs megalapította saját zenekarát, a Szabó Balázs Bandáját. Két stúdióalbumuk jelent meg: 2010-ben a Megcsalogató és 2011-ben az Átjárók című dupla album, illetve 2012 végén a harmadik nagylemez beharangozójaként Közelebb címmel egy EP (középlemez).

 

Díjak, kitüntetések

  • 19. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál díja a legjobb színészi alakításért (2012)
  • Aegon Művészeti Társdíj (2012)[1]
  • Tetétlen községért díj a kiemelkedő művészeti tevékenységért (2013)
  • Petőfi Zenei Díj – Az év férfi előadója (2016)

Közreműködők


Szabó Balázs

Időpontok

Szigliget Várudvar
(8264 Szigliget Kisfaludy u. 30.)
2024.06.30. | 21:00

Betöltés...